tiistai 30. syyskuuta 2014

TyllihamePerehdyin tällä viikolla tyllihameen saloihin. * Löysinkin hyvät ohjeet Unikuun terapiahuoneen blogista. Tein n. koon 104. Muutokset, jotka tein ohjeeseen, ovat:

Vyötärökaitale on 15 cm korkea ja 72 cm leveä.
Ylempi tyllikerros on 8 cm korkeaa ja 2,5 m leveää.
Alempi tyllikerros on 13 cm korkeaa ja 5 m leveää.
Ihan alin koristekerros on 6 cm korkeaa ja 10 m leveää.

Aloitin rypyttämisen alhaalta ylöspäin (tämä oli tosi hyvä vinkki). Pistonpituus oli 4 ja langankireys kireimmällä eli 10. Kun vaan ajoi suoraa, tylli rypyttyi kuin itsestään lähes 100 %. Näin pystyi helposti suoraan liittämään kerroksen seuraavaan. Aavistuksen säädin vain nuppineuloilla rypytyksen tasaisuutta.

Ylös tein käänteen ja kiinnitin kuminauhan neljästä kohtaa kiinni ettei se ala kiertää. Laitoin myös samaan käänteeseen satiininauhan, jolla voi vielä säätää vyötärön leveyttä. 
Tylli on Eurokankaan palalaarista neidin itse valitsema. Ompelin kerrokset ensin toisiinsa ompelukoneella, sitten huolittelin saumat saumurilla. 


Kaveriksi tyllihameelle pienensin oman vanhan villatakkini. Hyödynsin nappilistan ja edestä kaitaleet. Niskan ompelin taitteelle ja etukappaleet sen väliin. Hihat ja helma ovat myös alkuperäisestä. Kokeilin myös tehdä lämpötossut nahasta ja teddystä. Nämä ovat sopivat koolle 27. Mittoja otin tytön vanhoista talvikengistä. Kaavaa pitää vielä hioa, mutta varmasti teen vielä toiset ja ehkä sitten kaavakin löytää tiensä blogiin.

*postaus on toteutettu yhdessä Eurokankaan kanssa

maanantai 29. syyskuuta 2014

Salaista lapsille.


Tein sen taas :)

 Osallistuin ompeluryhmän salaiseen vaatevaihtoon. Ideana on siis että teen vaatetta halutussa koossa ja tännekkin tupsahtaa paketti.

Tutusti osallistuin tytöillä, että molemmille tulee myös jotain. Vaihtoehtona olisi ollut aikuisten koossa sama, mutta minusta on kiva kun tytöt saavat paketit.

Itse sain 98cm tytön. 

Tämä tapaus oli helppo,  saamani kuvaus  muistutti omaa punapäätä.


Kaavana punapäälle tekemäni taskutunika. Lohenväristä JC:tä ja farkkutrikoota.

Pipon heijastimen alle laitoin vielä farkkutrikoon tuomaan kontrastia. Pipo on vuoriton.


Toinen salainen olikin hankalampi.

110cm poika, joka pitää dinosauruksista ja legoista. Hmmm....

Päädyin tekemään seteistä "omannäköiseni" ja mätsäävät. Onhan ne kuitenkin minun käsialaani.


Huppari on mariininsinistä JC:tä ja farkkutrikoota. Kauluksessa kaksi rengasnepparia. 
Pipo vuorillinen ja heijastinkankaasta tähti.
Hupparin etukappaleelle tein tähden alkamaan sivusaumasta.Sain luvan kuvan käyttöön ja käykäähän tutustumassa Maaritin blogiin http://harakkahammas.blogspot.fi/


sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Salaisia vaatteita naiselle
Saatiin pikku tehtävä. Diilinä oli tehdä vaate aikuiselle, niin joku tekee vaatteen minulle.

Nämä upeat vaatteet ja laukun on tehnyt Heidi. Hän pitää blogia nimeltä Liljatar. Käykääpä tutustumassa, ellette ole jo!

Oma ompelukseni sen sijaan suuntautui toisaalle. Ensimmäinen ongelma tuli siinä, että vastaanottaja on naisen mallinen ja minä tällainen pulkannaru. Ei muuta kuin muokkaamaan sovitusnukkea sopiville mitoille. Teipillä kasaan ja tarkkuusmittaukset. Alkoi vaikuttaa jo lupaavalta. 

Toinen ongelma tuli kaavassa. Enhän minä tiedä mikä olisi kuitenkaan se juttu, mikä miellyttäisi toista. Päädyin valitsemaan lämpimän tumman harmaan sävyn. Vein sävyä aavistuksen ruskeaan suuntaan tekemällä tuubihuivin asusteeksi, jota voi käyttää mekon kanssa.

Kaava löytyi Suuresta Käsityölehdestä. (8/12) Muokkasin kaavaa vähäsen mittojen mukaan, mutta muuten koitin tehdä ohjeiden mukaisesti. Kankaan kävin ostamassa Eurokankaasta. Se on joustavaa Mallorca-puuvillastretchiä. Napit on valittu sointuvaksi sävyyn yhdessä myyjien kanssa. 


Myöhemmin sain salaiselta ystävältäni kuvat mekosta hänen päällään. 


Olen superiloinen, että asu sopii näin loistavasti hänelle ja on ihan visioni mukainen. 

Hauskaa olla tällaisissa vaihdoissa mukana. Saa hyvän mielen ja toiselle myös jotain uutta. lauantai 27. syyskuuta 2014

Pitsilapaset

Stoff och stil tarjoaa kaavan paksuihin kintaisiin. Kokeilin kaavaa ja valitsin materiaaliksi paksun fleecen, joustocollegen, pitsiä ja heijastinkangasta.

Pitsin ja heijastinkankaan sommittelin päällekkäin kulkemaan lapasten sivussa, niin että se toimii hauskana tekstuurivaihteluna joustocollegelle. Diggaan tällaisia jippoja, jotka tekevät perusmustasta sitä jotain. 


Pipon tein mallikelpoisen kaavalla, lisäsin vain eteen pitsistä tehdyn spiraalin. 

Kokeilin hanskoja myös pimeässä. Hyvin heijastavat.

maanantai 22. syyskuuta 2014

Biker-takki

Kaapissani on pyörinyt vuoden päivät ainakin iso pala keinonahkaa. Ostin sen alunperin tarkoituksenani verhoilla yksi huonekalu, mutta projekti on odottanut ja jäänyt unholaan. Viime viikolla koitin myydä palan huutokaupassa, mutta se ei herättänyt yhtään kiinnostusta. Niinpä päätin, että nyt kangas saa muotoutua vaatteeksi vihdoin. Aloitin illalla lasten mentyä nukkumaan. Kaavojen piirtämisessä ja leikkuussa meni ikuisuus. Varsin kun leikkasin ajatuksissani kaksi samaa hihaa... Kangasta oli onneksi reilusti, 2,5 metrin palasta jäi vielä vajaa metri käyttöön tämän takin jälkeen. 

Vuorikangaskin on kaapista löytynyt Venezia-kangas, joka oli alunperin tarkoitettu jakkuun. Ihan ei sävyt sovi yksiin tämän beigen ja ruskean välillä, mutta visioni ei jättänyt rauhaan. Halusin tehdä biker-takin itselleni täksi syksyksi. 

Olen viettänyt viime päivät pinterestissä etsien inspistä omiin vaatteisiini. Olen tullut siihen tulokseen, että tyylini on yksinkertaistunut enkä näe itseäni kovinkaan kuosillisissa vaatteissa. Aina ne jäävät kaappiin pyörimään. Yksiväristä, mutta ei mustaa välttämättä. Ruudut ja raidat käyvät myös. 
Ohjeet olivat helppolukuiset, kun minimoi yksityiskohdat. En jaksanut yöllä alkaa vääntää taskuja vetoketjuilla (vetskarit olisi pitänyt ostaa kaupasta...) ja takaosan vyötäröyksityiskohta sopi mielestäni paremmin pellavalle kuin keinonahalle. Kaavapaperiahan tähän kului kun piirteli kaavoja vuorille ja päälliselle ja yhdisteli. Vyötärökaitaleen jätin pois myös helmasta. Takki oli sovituksessa jo minulle tarpeeksi pitkä sellaisenaan. Ompelujärjestystä piti hieman miettiä uusiksi hihojan vuoksi. Jätin nimittäin niistäkin vetskarit pois. Kaapista löytynyt yksi 60 cm kierrätysvetskari oli juuri sopivan sävyinen ja eihän sille ollut neljää pientä vetskaria pariksi. Jouduin lyhentämään metallivetskaria kymmenisen senttiä. Putkipihdeillä homma onnistui näppärästi.

muoks! vielä piti se kirjoittaa, että kaavassa on mielestäni aika niukat hihat eli kovin paljoa ei alle mahdu. Lisäksi väljyys vatsan kohdalla oli kiva ylläri, kun tämä maha nyt tästä ei ainakaan pienene ihan heti. Saapa sitten kaventaa keväällä että istuu kauniimmin.

perjantai 19. syyskuuta 2014

Lentävä tyttö.


Käytännöllisyys ennenkaikkea, varsinkin jos puhe on lastenvaatteista.

Pyh ja pah!

Sanoo kolmevuotias.

Tyttöni ovat aivan erilaiset. Isompaa kiinnostaa kaikki mukava, mutta tyttömäinen. Kolmevuotiasta se mikä näyttää kivalle. Hän onkin suhteellisen tarkka kolmevee.

Ensin college joka ollut valmiina jo tovin. Tyttö halusi isontytöntaskun.


Housut on trikoota ja isot taskut niissäkin. Taskut on tehty vain päälle, mutta laskostaen.

Onneksi on jo ulkovaatteet käytössä, koska voisin vain kuvitella hiekan määrän joka kaikkiin taskuihin mahtuu :)
 Tänään lähdettiin käymään eurokankaassa. Sieltä löytyi ihana ruutucollege, sieluni silmin näin pystykaulustakin ja punapää näytti vihreää valoa suunnitelmille.

Bussissa alkoi sadella ohjeita millainen sen takin pitäisi olla. Sen pitää LENTÄÄ!

  
Viitta on ympyrä, johon tein sivusauman kohdalle tikkauksen läpi. 
Näin se ei ihan holtittomasti heilu päällä.

  
Viitassa pitää olla korkea kaulus ja vetoketju. 
Vetoketjun päälle laitoin listan, joka peittää vääränvärisen vetoketjun.


Oli pakko tehdä keskisauma, koska en ihan tälläistä suunnitellut tekeväni.
 

Vuoritin koko komeuden liilalla ohuella trikoolla.
 

Aika kiva, vaikkei kovin käytännöllinen.

Mitkä on teidän kriteerit lastenvaatteille?

Kaavat omia.
Kankaat 
Ek:n palalaari
lila trikoo JR
Korutrikoo PikkuPiltti
HukanPerintö Tuike

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Marimekon kivet

Sain äidiltäni tehtäväksi tehdä kauppakassin Marimekon markiisista.

"Joku tumma, samanlainen kuin se edellinen." 
Selvä, toimeksi. 

Alkuperäinen kassi oli jo nuhjuuntunut ajan saatossa. Se oli tehty mustasta markiisikankaasta , jossa oli valkoisia pisteitä. Mittasin tarkasti aiemman laukun strategiset mitat. Tänään ajelin Vinttiin ja hypistelin montaa eri kuosia. Lopulta päädyin tähän Kivet-kankaaseen myyrän ruskeassa sävyssä  violetin sijaan, koska muistelin, että äidilläni on tämän sävyinen syystakki. Pohdin, että se sopii sitten varmemmin. Ostin kangasta 60 cm. Muut tarvikkeet löytyivät omista varastoista.

Kassin mitat ovat seuraavanlaiset. Leikkasin kaksi kangaspalaa, jotka olivat 50 cm korkeita ja 58 cm leveitä. Lisäksi pohjaan leikkasin vahvikkeen, joka oli 30 cm korkea ja 58 cm leveä. Hihnojen leveys oli 6,5 cm ja pituus muistaakseni 40 cm. Laukku ommellaan muuten ihan peruslaukuksi, mutta pohjaan tehdään muotolaskokset jotka ovat leveydeltään 16 cm. 
Alkuperäisen tapaan tein sisälle taskun. Taskun koko on n. 15 cm * 18 cm. Sinne saa kätevästi kauppareissun ajaksi vaikka rahat ja auton avaimet talteen.

Nepparikiinnitys on tarpeen vielä kassin suuruuden vuoksi. Pysyypä kauppaostokset kyydissä matkan ajan.


lauantai 13. syyskuuta 2014

Marjanallet ja kukkapuput ja muut metsän eläimet

Sain Paapii inspiration teamin kautta kokeiluun marjanallet-kangasta okran sävyisenä ja kukkapuput-trikoota sinisen sävyssä. Ajatuksissa oli tehdä jotain lapsille. Kaapista osui käteen samansävyinen joustofroteekangas ja ideaksi syttyi tehdä tulevalle talvivauvalle kevääksi haalari puvun alle tai kesämmällä sellaisenaan käytettäväksi. Malliksi valitsin Kirahvi-kaavan Ottobre kids -lehdestä koossa 62.

Haalari on kääntöhaalari ja tehty ohjeen mukaan muokkaamatta. Hihansuut, huppu ja nappilistat on kantattu kantinkääntäjän avulla. Näin resorihuolittelusta tuli tarpeeksi siisti mielestäni kääntöhaalariin. Tikin sävy on valittu sopimaan resorin sävyyn.

n

Tytölle tein hupparin vetoketjulistalla. Listan juuri meni vähän siitä mistä aita on matalin, ja korjasin tilanteen taskulla. Huppariin onneksi tuo tasku sopii hyvin. Kankaasta jäljelle jääneestä soirosta riitti juuri tuon kokoiseen taskuun. Huppu on vuoritettu ja kantattu samalla interlockilla kuin hihojen resoritkin ja taskun yksityiskohdat. 

maanantai 8. syyskuuta 2014

Hukan perintö

Oli lähellä ettei hukka perinyt tätä kangasta. Itse en vielä ensimmäisenä tähän edes lämmennyt, mutta myöhemmin kun kangas oli löytynyt, ostinkin itselleni palan. 60 cm riitti hyvin pojan paitaan ja pipoon sekä tytön aluspaitaan ja pikkareihin. Käyttövaatteisiin siis tuhlasin tämän kankaan mutta siinähän se ilahduttaa enemmän kuin kaapissa marinoituessaan. 

Kuvista ei nyt ota kukaan tolkkua, ne ovat aamusähläyksen keskellä otettuja huonossa valaistuksessa ja liikkuvasta kohteesta. Sama kuin yrittäisi ottaa kuvaa ohikiitävästä moottoripyörästä... 

Vaatteissa käytetyt kaavat muokkaamatta

Pojan paita Ottobre kids Mr Bear koossa 92
Hattu oma kaava
Tytön toppi Ottobre kids Veeruschka koossa 110
pikkuhousut Ottobre kids Annica 104

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Syksyinen setti


Kyllä se syksy tulee, vaikka vielä lämmin onkin.
Eurokankaasta löysin ihanaa pehmeää puuvillaa "fakkuihin", kankaassa on elastaania, joka tuo kivaa joustoa.


Kaulahuivin neiti ompeli itse äidin avustuksella jo keväällä. Kangas itse valittu.


Harmiksi asettelin taskut iltapalaa tehdessäni ja jutellessani tytöille. Taskut nyt tulivat hieman alas, mutta kelpasi kuitenkin.


Syksyn kunniaksi tein molemmille Fleecetakit.

Fleecen kangas on ostettu varmaan vuosi sitten ek:n palasta.
 Farkkujen taskujen reunoihin laitoin niitit koristeeksi.


Hihoihin tein tuollaiset peukunreijät, jos viileys yllättää.Tässä ohje miten tein hihansuut.

Leikkaa resorin tapaan pala.
Merkitse ommeltavat kohdat.


Ompele ja sitten pitäisi näyttää tältä.


Käännä resori oikeinpäin, niin että aukot kohtaavat.

Tikkaa aukon reunat siten että sv:t jäävät sisäpuolelle.


VALMIS!