lauantai 1. helmikuuta 2014

Muokata(ko)?

Minä en kaavalehtiä käytä, vaan piirrän kaavat itse, mutta.....


Kuulin ompeluystäviltäni Ottobren uusimmasta lastenlehden pääkirjoituksesta. Se ei miellyttänyt kaikkia ja on saanut aikaan keskustelua OB:n kaavoista.

Ihmiset tunsivat närkästystä siitä että jos et ruoki lastasi "oikein" et sovi heidän lehden kohderyhmään. Jos et anna lapsen ulkoilla tarpeeksi ei kaavat ole sopivia.

No meillä ei syödä pelkästään lähiruokaa, meillä ulkoillaan paljon ja syödään kasviksia. Lapset ei juo limpparia, syövät kohtuudella herkkuja ja pestään hampaat. Liekö tuolla merkitystä kaavoihin, mutta katsotaan.

Eli ostin lehden 1/2014.
Tein huomion että vaikka lehden sivulla on kuvan vieressä lapsen pituus ja ikä, niin ei ole mainittu lapsen painoa, tai tehtyä vaatekokoa..

Toki ei ole tarkoitus että aina vaate sopii, mutta tieteellisen tutkimuksen jälkeen huomasimme että esim. muutaman lehden samantyyppisien housujen lahkeen pituusero on  12cm koossa 92. Mielestäni tuo on liian paljon. Sarjonnassakin pitää olla säännöt, eikä mielivaltaisia. Kuulinpa jopa että koon 152cm hupparin RY oli jossain mallissa 110cm.

Otin lasten mittojen mukaan kaavat:

Tunikat on nro 21 Owl Prinses
92cm ja 116cm


Housut nro 20 Relaxed Fit

86cm ja 116cm

Teepparit nro 17 Camo gekko
86cm ja 110cm

Lapsi 1
vaatekoko 92/98,

pituus 92cm, paino 13kg
Vy ja ry 50
Hihan sisäpituus 25
lahkeen sisäpituus 34
mekon pituus olalta, polveen 50
Paidan etukappaleen pituus olka-helma 32
py 50

Lapsi 2
vaatekoko noin 110/116 (h&m 120cm).,
Pituus 114cm, paino 18kg
vy ja ry 56
Hihan sisäpituus 33
lahkeen sisäpituus 45
mekon pituus olalta, polveen 60
Paidan etukappaleen pituus olka-helma 42
py 52


Tälläiset niistä sitten tuli:
pienin kosmeettisin muutoksin :)


Tunikat on nro 21 Owl Prinses
-Kavensin molempia noin 6cm ympärysmitasta
-Lyhensin hihoja 3cm
-Pidensin helmaa noin 5cm
 

-Lisäsin nappilistan
-Madalsin hihan pyöriötä ja levesin hihaa. 

-Vastaavasti avarsin kädentietä.


Housut nro 20 Relaxed Fit
-Kavensin ylhäältä noin 4cm
-Pidensin 2cm lahkeita
-Tein etuhaarasaumattomanaTeepparit nro 17 Camo gekko
-Yllättäen kavensin aivan helvetisti
(laakkasin laskemasta 6cm:n jälkeen)

-Lyhensin hihat oman maun mukaan.
-Suurensin pääntietä kaventamalla olkaa.Näiden tietojen perusteella, jos olisin perusharrasteompelija, olisi tuotokseni peruskaavoilla epäonnistunut. Pahimmassa tapauksessa olisin hyljännyt koko harrastuksen ja hävittänyt ompelukoneeni.

Innolla odotan OB:n luvattua blogipostausta kaavamuutoksista (joka on luvattu jo pariinotteseen siitä kysyessäni), niin että peruskotiharrasteompelijakin osaa muokata kaavat sopiviksi. Koska ei nämä ihan sv:tä poistamalla päässyt lasteni päälle.

________________________________________________________________________________

31 kommenttia:

 1. kiitos kun teit tämän. juuri tästä syystä kaavalehdistä ompelu ahdistaa.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Kiitos!

  VastaaPoista
 3. mielenkiintoista totta tosiaan.

  VastaaPoista
 4. Kyllä kyllä, itsekin joudun tekemään jos jonkinlaisia muutoksia OB:n kaavoihin. Mutta tuosta hihanpituudesta tunikassa... Itse tykkään, että hiha tulee vähän niin kuin kämmenselän päälle, eikä lopu justiinsa ranteeseen... Mutta sehän on täyson makukysymys! Kun itse teen ON:n kaavoilla normaalipainoisille lapsilleni vaatteita, otan suoraan kolme kokoa pienemmän, ja pidennän hihoja/helmaa/lahkeita, niin tulee paljon sopivampia.
  Tokihan kun katsoo niitä lehden mallikuviakin... Onhan nuo vaatteet noilla lapsillakin vähän... Reiluja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihan ja lahkeenpituus tosiaan on ihan makuasia, sama kuinka leveän taitteen haluaa tehdä. Mutta tosiaan ei pitäisi joutua tekemään montaa kokoa pienemmällä koolla.
   On toki reiluja ja ei kaikkien tarvitse ollakkaan slimfittejä :)

   Poista
 5. Tämä kirjoitus tuli ihan aiheesta! Itsekin alan tympiintymään siihen ettei mikään istu muokkaamatta, vaikkei se istuvuus olekaan "niin justiinsa" tommosella kovin eläväisellä pikkupojalla. Hyvä kirjoitus :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä postaus..itse olen kanssa tehnyt ob:n kaavoista. Joka kerta saa olla sopiva paita ja mittanauha vieressä kun leikkelee kaavoja ja kankaita.

  VastaaPoista
 7. Tästä olisi saanut vielä enemmän irti jos olisit tehnyt vaatteen ilman muutoksia ja toisen muutoksilla. Itse olen tehnyt ottobren kaavoilla monta onnistunutta vaatetta ilman muutoksia. Mielenkiintoinen postaus kyllä. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi saanut ja harkitsinkin sitä, mutta kaapista ei löytynyt kangasta, jonka raaskin tuhota tähän tarkoitukseen.
   Toki on monia hyviä kaavoja (kisuliiniä ainakin kehuttu) ja tekstini oli kyllä hieman kärjistetty.

   Poista
 8. Hoksasin juuri, että taisin itsekin väittää omassa blogissani viimeisimmässä postauksessa, että en tehnyt muutoksia tuohon Owl Princess-kaavaan. Meidän tyttö on sellainen "normaalikokoinen" (mikä se sitten onkaan). Tämä kaava sattui olemaan juuri passeli muuten, paitsi, että hihan pituuden tarkistan aina jo valmiista hyvästä paidasta, joten enpäs sittenkään tiedä olisko mätsännyt ihan nappiin pituudet. Myös helman mitan teen aina summissa, miten milloinkin haluan... Kieltämättä kyllä reippaasti heittelee nuo kaavojen mitat! Mä en itse osaa kaavoja piirtää, tai ehkä osaisinkin, mutta käytän valmiita, kun kerran on! :D Mahtavaahan se todellakin olisi, jos voisi automaattisesti luottaa lehden kaavaan oikeassa koossa. Tästä syytä kyllä todella harvoin piirtelen uusia kaavoja, vaan luotan toimiviin... Eli lehti on loppujen lopuksi enemmänkin inspiraation lähde täällääkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olisi ihanaa jos olisi lehti josta voisi napata ihania kaavoja, ilman suurempia muokkauksia. Se vaan on mahdotonta (melkein) koska lapset ovat eri mallisia, kuten me aikuisetkin. Minua enneminkin häiritsee nuo väljyyserot, jotka ovat ihan hatusta temmattuja, tai ainakin näin olen kuullut.

   Poista
 9. Minusta ei haittaisi vaikka koot olisivat suuria tai vastaavasti pieniä, kunhan niissä olisi joku tolkku. Eli että aina tietäisi mitä saa. Kun toiset ovat kokoa jätti ja toiset taas sopivia. Ei voi koskaan suoraan tehdä ilman mittaamista. Yleensä joudun kaventamaan reilusti, vaikka en mitään slimmejä tekisikään. Juurikin tein vauvalle haalarin, jota en pienentäny yhtään, ajattelin, että kerrankin teen ilman mitään muutoksia. No, olisi kannattanut vain kaventaa, tuli taas kokoa jätti leveydestä. Harmi. Ihanaa olisi, kun osasi itse piirtää kaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Harmillinen tuo vauvan haalari juttu. Toki muutosta parempaan on vuosien saatossa tapahtunut, koska 80-luvun vauvojen haalarit muistutti enemmän liito-oravan pukua, kuin haalaria.

   Poista
 10. Onkohan heillä kaavoitus muuttunut, kun mun lapsille ne olivat hyvänmallisia silloin 2000-luvun alusssa. Nythän nuo ovat kaikki aikuisia jo, joten vähemmän on niitä tullut käytettyä enää.

  VastaaPoista
 11. Aika harvassa on ne OB:n kaavat, jotka sellaisenaan meillä olisi sopineet. Vähintäänkin joutuu kaventamaan ja lisäämään pituutta helmaan ja hihaan. Luottokaavat löytyykin ihan muualta ja OB:sta haetaan vaan sitä inspistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista sinällään, koska kuitenkin lehden ostaessaan maksaa niistä kaavoista.

   Poista
 12. mulla tuossa tunika...koko muka 92 ja mä en enää tiedä mitä lopulta teen tuon paidan kanssa...hienon aplikaation sain aikaan, mutta rinnanympärystä/hartiaympärystä onkin liikaa, paita on päällä hölmön näköinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista. Pystytkö tekemään laskoksia vai onko applikaatio keskellä. Siirtämään sivusaumaa, koska olka oli aika leveä.

   Poista
  2. Minä olen kans ihmetellyt, miksi niissä kuvissa on lapsen mitat mutta ei kerrota minkä kokoisella kaavalla vaate on tehty. Sekin auttais jo hahmottamaan ja olisi todella helposti lisättävissä tekstiin. -Minna -

   Poista
  3. Samaan tosiaan kiinnitin huomion ja jos tekevät mallikuviin muutoksia, niin olisi kohtuullista kertoa ne tiedoissa.

   Poista
 13. Erinomainen kirjoitus! Itse olen vain muutamaa mallia käyttänyt niin en ole ongelmiin törmännyt mutta hyvä tietää niin muistaa jatkossa tarkistaa tietyt asiat Ymmärsinkö oikein, et olet heille jotain viestiä asiasta laittanut? Itse juuri lehden tilasin ja olisi tosiaan kiva jos ne kaavat olisivat käyttökelpoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He itse viittasit kirjoituksissaan heidän blogiin tulevaan juttuun. Olen heiltä kahteen otteeseen kysynyt koska ko. julkaisu tulee. Vastausta ei ole tullut. Mielestäni jokainen kaava pitää mitata, koska lapsetkaan eivät ole standardi kokoisia.

   Poista
  2. Minä kun olen tällainen aloittelija niin käytän aina käytössä olevaa paitaa vertailukohtana, muuten uskaltais mittää leikata. Muistelen, kun joskus aikoinaan ompelin itselle niin mikään ei koskaan ollut sopivaa tai istuvaa, siihen se silloin varmaan kuivuikin.

   Poista
 14. Kiitos tästä vinkistä! Olen tekemässä aivan ensimmäisiä ompelutöitäni ja ostin tuon ottobren tämän vuoden ekan numeron sitä varten, että kokeilisin sitä jotain. Onneksi minulla on muutama pala vanhoja kankaita, jotka voi käyttää harjoitteluun, mutta mitään kaavan muokkaamista en tosiaankaan osaa! Ja nyt iskikin juuri se ahdistus, että kannattaako edes yrittää alkaa tehdä noilla tuon numeron kaavoilla vaatteita pitkälle ja hoikalle tytölle!?

  Onko sinulla muuten vinkkiä hyvistä ja helpoista tunikoiden ja mekkojen kaavoista, jotka sellaisenaan kävisivät pitkälle ja hoikalle?

  Ja onko netissä jossain ohjeita miten helposti voi muokata kaavoja? Vai kannattaako sellainen ajatus näin tumpelona hylätä heti alkuunsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka.

   Rohkeasti vain. Tee koeversiot. Olen kuullut huhua että kun piirtää ainakin koon pienempänä, mutta pari kokoa pidempänä saa hyviä.
   Ota lapsesta rinnanympärys, vyötärönympärys ja lantionympärys, sekä hihan ja lahkeenpituus mitat. Voit myös käyttää sopivaa paitaa/housua verrokkina. Tuo tunika kaava on varmaan yhtä kokoa kapeampana, mutta kolme kokoa isompana...

   Netistä en osaa sanoa, onko jossain kaavanmuokkausvinkkejä. Blogina mainittakoon Tehtaamo, josta löytyy paljon kuvallisia ohjeita.

   Poista

Arvostamme mielipidettäsi!